2017. április 22., szombat

Nicholas Sparks: Eltékozolt évek


Mini-könyvklub 6 negyedik fordulójában,mindig egy szabadon választott könyvet olvasunk. Nagyon szeretem ezt a lehetőséget,mert így lehet egy picit csalni.Lehetőségek kapunk egy olyan könyv olvasására ami biztosan a mi ízlésünket fedi és talán kedvet kap más is az olvasásához, A romantikus vagy chick-lit regények nem igazán tartoznak a kedvenc olvasásim közé így nálam a szabadon választott könyvnél nagyon fontos szempont volt, hogy rövid legyen és lehetőség szerint még nem olvastam semmit az írótól. Így esett a választásom Sparks könyvére.


"Állhatatos vagyok, megbízható, kétségtelenül hűséges, de a romantika, őszintén szólva, olyan távol áll tőlem, mint a gyerekszülés."

fülszöveg:
Wilson ​Lewis az átlagemberek hétköznapjait éli, míg egy nap el nem feledkezik egy fontos dátumról: házasságának huszonkilencedik évfordulójáról. Felesége megbántottságát látva rá kell döbbennie: házassága zátonyra futott, s ezért egyedül csak saját magát okolhatja. Felesége édesapjához, Noah Calhounhoz (A Szerelmünk lapjai főszereplőjéhez) fordul tanácsért, aki saját életét hozva fel példaként, megpróbálja rávezetni a helyes útra, hogyan teheti ismét meghitté házasságát. A feleségével eltöltött harminc év azonban túl hosszúnak bizonyul: Wilson már nem emlékszik, hogyan lehet egy nő szívét meghódítani. Apósát és három gyermekét maga mellett tudva próbál meg mindent, hogy megmentse házasságát és felülkerekedjen annak legnagyobb gátján: azon, hogy képtelen kimutatni végtelen szerelmét felesége iránt…. 


"Különös dolog, de észre vette már, hogy minél különlegesebb valami, annál inkább magától értetődőnek veszik az emberek? Mintha azt gondolnák, hogy soha többé nem fog megváltozni."

Értékelésem:
Őszintén nagyon nehéz erről a  könyvről SPOILER mentesen írni. Az író már az első 5 oldalban minden fordulatot lelő. Az olvasónak semmi más dolga nem marad, mint türelmesen várni a befejezést.
Mivel már az elején minden kiderül így a történet nagyon lassú,kicsit lapos. Egy középkorú úriember visszaemlékezése, arról, hogy próbálja megmenteni 30 éve tartó házasságát.Végig az az érzésem volt, hogy Sparks sem tudja, hogyan töltse ki a maradék 240 oldalt.Nyújtotta mint a rétest, de sajna nem lett belőle semmi.
Wilson egyáltalán nem egy romantikus alkat. Egész életében a munka volt a legfontosabb. Az teljesen rányomja bélyegét a felsége és gyermekeivel való kapcsolatára.

"Rá kellett döbbennem, hogy a munkahelyi sikerek utáni vágy és a természetemből adódó visszafogottság éket vert a családom és közém; tulajdonképpen mostanáig vendég voltam a saját házamban."

Nagyon tetszett Wilson és  Noah kapcsolata. Én szerettem volna többet olvasni róluk. Noah fantasztikus figura. Ugyan én nem olvastam a Szerelmünk lapjait, de csak Noah miatt elolvasom. A történet szerintem fontos momentuma, hiszünk a reinkarnációban? Lehetséges lenne ha valakit annyira szeretünk az halála után visszatér hozzánk és vigyáz ránk? Létezhet ennyire erős szerelem?

"Tudtad, hogy a hattyúk egy életre választanak párt?"


A könyv lapossága ellenére mégis ajánlom ez a könyvet mindenkinek. Nagyon fontos üzenetet hordoz, amely nem csak a szerelemre igaz. Lehetne szó barátságról, gyerek-szülő kapcsolatról. Túl önzőek vagyunk mi emberek. Minden jó dolgot az életünkben természetesnek veszünk. pedig az igazán jó dolgokért igenis minden nap dolgozni kell. Nem hibáztathatjuk, folyton a másikat. Néha nézünk magunk felé is. 

"A szeretetet tettekkel kell ébren tartani, azzal a fajta odaadással, amivel a mindennapi életben teszünk meg egymásért apróságokat."

Sajnálom, hogy mindenképp hatás vadász történetet akart írni. Ha ezt a vágyát sikerült volna elengedni nagyon jó könyv lenne.